CORDON BLEU

Sznycel z jajem, maślanym purée i surówką teściowej

Ilość porcji: 4
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 50 minut

To danie to obiad idealny, na przykład na odwiedziny teściowej. Sznycel wypełniony szynką i serem, do tego maślane purée i przepyszna surówka ogórkowo-pomidorowa.

Składniki:

  • 4 sznycle CORDON BLEU
  • 4 małe jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • Świeży dojrzały pomidor
  • 4 ogórki kiszone
  • ½ cebuli
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie do odcedzonych, gorących ziemniaków dodać masło i ugnieść ugniataczką do ziemniaków. NIE BLENDOWAĆ! Gdyż wtedy ziemniaki będą się ciągnęły jak guma. Dodać na koniec świeżo mielonego pieprzu.

 

Sznycle upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, wbić jajka delikatnie, nie uszkadzając żółtek, posolić i smażyć pod przykryciem kilka minut, tak aby środek pozostał płynny.

 

Pomidora posiekać, ogórek kiszony również, cebulę na drobno. Wszystko wymieszać, delikatnie posolić i dodać dużo świeżego pieprzu. Wymieszać.

 

Sznycle wyłożyć na talerz, na nie usmażone jajko. Obok maślane purée i surówkę.

 

Smacznego!

DODATKI: