Sznycel z jajem, maślanym purée i surówką teściowej
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 50 minut
To danie to obiad idealny, na przykład na odwiedziny teściowej. Sznycel wypełniony szynką i serem, do tego maślane purée i przepyszna surówka ogórkowo-pomidorowa.
Składniki:
- 4 sznycle CORDON BLEU
- 4 małe jajka
- 1 kg ziemniaków
- 100 g masła
- Świeży dojrzały pomidor
- 4 ogórki kiszone
- ½ cebuli
- Sól i pieprz
DODATKI:
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie do odcedzonych, gorących ziemniaków dodać masło i ugnieść ugniataczką do ziemniaków. NIE BLENDOWAĆ! Gdyż wtedy ziemniaki będą się ciągnęły jak guma. Dodać na koniec świeżo mielonego pieprzu.
Sznycle upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, wbić jajka delikatnie, nie uszkadzając żółtek, posolić i smażyć pod przykryciem kilka minut, tak aby środek pozostał płynny.
Pomidora posiekać, ogórek kiszony również, cebulę na drobno. Wszystko wymieszać, delikatnie posolić i dodać dużo świeżego pieprzu. Wymieszać.
Sznycle wyłożyć na talerz, na nie usmażone jajko. Obok maślane purée i surówkę.