CORDON BLEU

Angielskie bułeczki z patelni, cordon bleu i sos ranczerski

Ilość porcji: 10
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 40 minut +wyrastanie 1,5 godziny

Puszyste bułeczki z patelni wypełnione sznyclem cordon bleu i niesamowitym sosem ranczerskim. Powiedzieć, że to niebo w gębie to za mało. Koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego (niegorącego) mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Sznycle CORDON BLEU
  • Ulubione warzywa np. pomidor, ogórek konserwowy, sałata

Przygotowanie:

ANGIELSKIE BUŁECZKI:
Drożdze rozpuścić w mleku. Wymieszać wszystkie składniki najlepiej w mikserze z hakiem lub ewnetualnie ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uformować około 10 bułek. Wyłożyć je na blat i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, tak aby bułeczki znacznie urosły.

 

Następnie rozgrzać patelnię, posmarować ją kroplą oleju, bułeczki lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na patelni po około 5 minut z każdej strony najlepiej pod przykryciem.

 

SOS RANCZERSKI:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na min 15 minut przed podaniem.

 

WYKOŃCZENIE DANIA:
Sznycle upiec w piekarniku przez około 12 minut w 200 stopniach. Gorące bułeczki przekroić, posmarować sosem, na to wyłożyć sznycel, ulubione warzywa i jeszcze trochę sosu. Podawać od razu.

 

Smacznego!

DODATKI:

SOS RANCZERSKI:

  • 4 duże łyżki majonezu
  • 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Po 1 łyżeczce: siekanego szczypiorku, kopru, natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanej cebulki
  • Sól i pieprz