BBQ WINGS

Stek z kalafiora, skrzydełka BBQ i sos sezamowy

Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 40 minut

Te skrzydełka o wyraźnym, lekko dymnym aromacie idealnie komponują się z pieczonym kalafiorem i sosem sezamowym. To połączenie zaskakuje aż palce lizać!

Składniki:

  • Kalafior
  • 200 g BBQ WINGS
  • Sól i pieprz
  • Garść kwaśnych owoców np. borówki, jeżyny, pestki granatu
  • 2 łyżki oliwy/oleju/masła klarowanego

Przygotowanie:

Z kalafiora wykroić dwa grube steki. Resztę kalafiora zachować na później. Każdy stek posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy/oleju/masła klarowanego i podsmażyć steki z każdej strony po minucie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć podsmażone steki, obok BBQ WINGS i piec w piekarniku w 180 stopniach 15-20 minut aż kalafior zmięknie a skrzydełka się podpieką.

 

Wszystkie składniki na sos wymieszać trzepaczką. Upieczone steki wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać owocami, obok wyłożyć skrzydełka. Można podać sos i maczać kawałki mięsa i kalafiora.

 

Smacznego!

DODATKI:

SOS:

  • 1 żółtko
  • 9 łyżek oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • Sól i pieprz