Szaszłyki z popcornem, warzywami i sosem serowym
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 30 minut
Te szaszłyki to idealna przekąska/danie na imprezę. Świeże warzywa połączone z kulkami z kurczaka i perfekcyjnym sosem serowym na bazie cheddara.
Składniki:
- 400 g CHICKEN POPCORN
- 200 g pieczarek
- 1 cukinia
- 2 papryki czerwone
- 400 pomidorków koktajlowych w różnym kolorze
DODATKI:
SOS SEROWY:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 100 g sera „pomarańczowego” cheddar
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kawałki, oprócz pomidorków. Na patyk nadziewać odmrożone kulki CHICKEN POPCORN, na przemian z warzywami. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
W celu przygotowania sosu, w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć przez chwilę, dodać mleko i mieszać trzepaczką aż powstanie gładki sos, następnie dodać ser pokrojony w kawałki i dalej podgrzewać aż się rozpuści, a sos nabierze charakterystycznego pomarańczowego koloru. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczone szaszłyki podawać z sosem.
DODATKI:
SOS SEROWY:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 100 g sera „pomarańczowego” cheddar
- Sól i pieprz