Stek z kalafiora, skrzydełka BBQ i sos sezamowy
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 40 minut
Te skrzydełka o wyraźnym, lekko dymnym aromacie idealnie komponują się z pieczonym kalafiorem i sosem sezamowym. To połączenie zaskakuje aż palce lizać!
Składniki:
- Kalafior
- 200 g BBQ WINGS
- Sól i pieprz
- Garść kwaśnych owoców np. borówki, jeżyny, pestki granatu
- 2 łyżki oliwy/oleju/masła klarowanego
DODATKI:
SOS:
- 1 żółtko
- 9 łyżek oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki nasion sezamu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Z kalafiora wykroić dwa grube steki. Resztę kalafiora zachować na później. Każdy stek posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy/oleju/masła klarowanego i podsmażyć steki z każdej strony po minucie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć podsmażone steki, obok BBQ WINGS i piec w piekarniku w 180 stopniach 15-20 minut aż kalafior zmięknie a skrzydełka się podpieką.
Wszystkie składniki na sos wymieszać trzepaczką. Upieczone steki wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać owocami, obok wyłożyć skrzydełka. Można podać sos i maczać kawałki mięsa i kalafiora.
DODATKI:
SOS:
- 1 żółtko
- 9 łyżek oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki nasion sezamu
- Sól i pieprz