Angielskie bułeczki z patelni, cordon bleu i sos ranczerski
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 40 minut +wyrastanie 1,5 godziny
Puszyste bułeczki z patelni wypełnione sznyclem cordon bleu i niesamowitym sosem ranczerskim. Powiedzieć, że to niebo w gębie to za mało. Koniecznie spróbuj!
Składniki:
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłego (niegorącego) mleka
- 450 g mąki pszennej
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- Sznycle CORDON BLEU
- Ulubione warzywa np. pomidor, ogórek konserwowy, sałata
DODATKI:
SOS RANCZERSKI:
- 4 duże łyżki majonezu
- 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- Po 1 łyżeczce: siekanego szczypiorku, kopru, natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej cebulki
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
ANGIELSKIE BUŁECZKI:
Drożdze rozpuścić w mleku. Wymieszać wszystkie składniki najlepiej w mikserze z hakiem lub ewnetualnie ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uformować około 10 bułek. Wyłożyć je na blat i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, tak aby bułeczki znacznie urosły.
Następnie rozgrzać patelnię, posmarować ją kroplą oleju, bułeczki lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na patelni po około 5 minut z każdej strony najlepiej pod przykryciem.
SOS RANCZERSKI:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na min 15 minut przed podaniem.
WYKOŃCZENIE DANIA:
Sznycle upiec w piekarniku przez około 12 minut w 200 stopniach. Gorące bułeczki przekroić, posmarować sosem, na to wyłożyć sznycel, ulubione warzywa i jeszcze trochę sosu. Podawać od razu.
DODATKI:
SOS RANCZERSKI:
- 4 duże łyżki majonezu
- 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- Po 1 łyżeczce: siekanego szczypiorku, kopru, natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej cebulki
- Sól i pieprz