Glazurowane HOT&SPICY BITES z pieczonymi warzywami i luizjańskim sosem ananasowym
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut
Śmiało można powiedzieć, że to danie jest wykwintne. Niezwykłe glazurowane BITES, to tego cala fiesta pieczonych warzyw i ten niecodzienny sos. Tak naprawdę wykorzystaj warzywa takie jak lubisz najbardziej.
Składniki:
- 400 g HOT&SPICY BITES
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- Cukinia
- Młode marchewki
- Kawałki kapusty czerwonej/białej
- Czerwona cebulka
- Pieczarki
- Korzeń pietruszki
- Kalarepka
- 4-5 łyżek oliwy
- Sól i pieprz
SOS:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki ketchupu
- 100 ml soku z ananasa
- Ewentualnie szczypta ostrej papryki
- Sól i pieprz
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Warzywa umyć, marchewki/pietruszki zostawić w całości, a resztę pokroić w większe kawałki. Posypać solą i pieprzem, polać delikatnie oliwą i wstawić do piekarnika na ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Obok wstawić również HOT&SPICY BITES na 15 minut.
W garnuszku umieścić sos sojowy, ketchup, miód, sok z ananasa i zagotować przez 5 minut. Po tym czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i mieszając wlać do sosu, podgrzewać jeszcze przez 2 minuty, doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Na suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca, czyli wysypać je na suchą, gorącą patelnie i podsmażać 3-4 minuty. Ściągnąć z patelni i pokruszyć na mniejsze kawałki w malakserze, gdy przestygną.
Gorące HOT&SPICY BITES maczać w sosie i orzechach. Podawać z upieczonymi warzywami i sosem.
SOS:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki ketchupu
- 100 ml soku z ananasa
- Ewentualnie szczypta ostrej papryki
- Sól i pieprz
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej