HOT & SPICY BITES

Glazurowane HOT&SPICY BITES z pieczonymi warzywami i luizjańskim sosem ananasowym

Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut

Śmiało można powiedzieć, że to danie jest wykwintne. Niezwykłe glazurowane BITES, to tego cala fiesta pieczonych warzyw i ten niecodzienny sos. Tak naprawdę wykorzystaj warzywa takie jak lubisz najbardziej.

Składniki:

  • 400 g HOT&SPICY BITES
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • Cukinia
  • Młode marchewki
  • Kawałki kapusty czerwonej/białej
  • Czerwona cebulka
  • Pieczarki
  • Korzeń pietruszki
  • Kalarepka
  • 4-5 łyżek oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyć, marchewki/pietruszki zostawić w całości, a resztę pokroić w większe kawałki. Posypać solą i pieprzem, polać delikatnie oliwą i wstawić do piekarnika na ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Obok wstawić również HOT&SPICY BITES na 15 minut.

 

W garnuszku umieścić sos sojowy, ketchup, miód, sok z ananasa i zagotować przez 5 minut. Po tym czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i mieszając wlać do sosu, podgrzewać jeszcze przez 2 minuty, doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

 

Na suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca, czyli wysypać je na suchą, gorącą patelnie i podsmażać 3-4 minuty. Ściągnąć z patelni i pokruszyć na mniejsze kawałki w malakserze, gdy przestygną.

 

Gorące HOT&SPICY BITES maczać w sosie i orzechach. Podawać z upieczonymi warzywami i sosem.

 

Smacznego!

SOS:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 100 ml soku z ananasa
  • Ewentualnie szczypta ostrej papryki
  • Sól i pieprz
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej